maandag 16 maart 2015

BZV - Ontdek je plekje

Het was tijd voor de BZV Citytrips! Centrale vraag voor de uitzending was: "Can we feel the love tonight?"
Het was een uitzending vol wendingen - verwacht en onverwacht - badjassen, postcoïtaal glimgrijnzen en toekomstperspectieven. En Theo en Nancy waren er ook.

Gebabbel, gebabbel, gebabbel 
Thé en Nancy waren ondergebracht in Oslo. Het eerste wat we Nancy hoorde zeggen was: "Nou, de reis hebben we overleefd." Je hoorde haar denken: "Nu de rest  van die teringtrip nog."
Om het allemaal draaglijk te houden namen ze in het hotel 'two singles' in plaats van 'one double'. De blik in Theo's ogen was ongeëvenaard. Vragend zei hij: "Double?" en Nancy zei: "Nee", dus het was nee. Arme Theo. Hij zei voor de camera "We gaan elkaar hier rustig leren kennen en eh... geen paniek."

Elkaar rustig leren kennen? Waar hebben we de afgelopen tien weken dan naar zitten kijken?! Tsjongejonge! Hoe rustig wil je het hebben, en wanneer ken je elkaar?!

Nancy klom weer op haar praatstoel, zei dat ze Theo passief vond en had een verhaal over tegengesproken willen worden. Vervolgens viel de eerste 'ik ook van jou':
"Ik wil van je leren"
"Ik ook van jou"
Niet ècht waar je op hoopt, als toegewijd BZV-kijker.

Ze probeerden het wel hoor, ons besluiteloze duo. Ze gingen fietsen en ontdekten hoe sfeervol Oslo is, en Theo zat aan Nancy's kont (het was puur functioneel, maar toch). Nancy praatte door haar eigen stilte heen en aan het eind van de rit deden ze iets halfslachtigs met een kaarsje, maar de vonken vlogen er niet vanaf. Sterker nog: Nancy zei dat Theo z'n mond moest houden, anders praatte hij het kaarsje uit. Of zoiets.
Mijn analyse is dat het voor deze twee onzekere factoren bij een broertje / zusje verhouding blijft. Als je het vanaf het eerste begin zó ingewikkeld maakt is er geen goede bodem voor een vlammende verliefdheid.

Jan & Rianne & de kracht van het Nu
In Dublin renden Jan en Rianne door hun oversized hotelkamer. Ze bezochten een Dubliners-coverbandje, Jan deed een dappere poging om langzaam te eten en hij probeerde ook nog oog te hebben voor al het moois dat Dublin te bieden had:
"Mooi, met die straten... en die stenen... dat zie je in Nederland niet."
Nou Jan... jawel hoor. Zelfs op Texel.

Ook aten ze voor het eerst van hun leven "echte fish & chips". Met mes en vork. Van een bord. Dus: wrong again. Echte fish & chips ziet er als volgt uit:



Na de maaltijd heb je vette vingers en is de Rennie niet aan te slepen, maar lèkker dat het is. Dus dan weten jullie dat, voor een volgende keer.

Maar het ergste moest nog komen. Het aller- allerergste.
Ze kibbelden over kindernamen. Voor het eerst samen een weekendje weg en meteen dealtjes sluiten over de doop- en roepnamen van het nageslacht. Rianne wilde graag Charlotte Sofie, Jan ging voor Milouska of Alana. Hij heeft in zijn vrijgezelle jaren echt teveel Oostblokporno gekeken.
Maar: kindernamen. Ik zit nog steeds die kattenspionage van haar te verwerken en zij beginnen al over koters. Kom óp, geef ons ook even de tijd om rustig aan dat idee te wennen!

(ik bedenk me nu ineens dat ik twee goudvissen wil en dat ik die dan Fish & Chips noem. Gewoon, omdat dat leuk is. Dit is een impulsief intermezzo, neem het dus niet te serieus).

Tot zover Jan & Rianne, Ik weet het ook allemaal even niet meer zo goed.

Geestig
Tom en Rimke waren in het immer gezellige Dubrovnik. Ik ben er nog nooit geweest, maar ze hadden een ingenieus waslijnsysteem en een kerk en een motorverhuurder en vooral: een hotel met lekkere bedden.

In het eerste shot zagen we een vakkundig omgewoeld bed, waarin bebadjaste Tom en Rimke met postcoïtale vibes zaten te besluiten dat ze niet naar een klassiek concert gingen. In plaats daarvan gingen ze motor rijden en een kerkje bezoeken en nou ja, gewoon, wat je doet als toerist.

In het kerkje wilde Rimke een kaarsje branden voor haar overleden moeder. Tom - fijnbesnaard als hij is - week niet van haar zijde en deed aan proactief troosten. Rimke deelde vervolgens met ons dat het schrijven van de brief 'gewoon gebeurde' en dat ze het idee had dat haar moeder haar beschermengeltje is en dat mams er op enig niveau wel iets mee te maken had, met het hele BZV-avontuur, van het schrijven van de brief tot het feit dat zij en haar polderhunk nu door Dubrovnik slenterden.
Op de appgroep constateerde vriendin E. droogjes: "Rimke heeft een ghostwriter."
Ik moest onbedaarlijk hard lachen, dus wat er verder allemaal gebeurde weet ik niet zo goed.

Maar Tom & Rimke: dat zit wel goed. Letterlijk "A match made in heaven" - zoveel is zeker. Tom zei dat ook nog: "'t Is niet zomaar effe voor effies".

Het is fijn om in Berlijn te zijn 
Tot slot de grootste wending van allemaal. Bertie!
Katherine is er niet meer en meteen is het retegezellig. Maar echt. Onwaarschijnlijk gezellig. Zó gezellig dat ik me afvroeg of we de narcoticabrigade erbij moesten halen om de dames even te checken op middelenmisbruik.

Het begon nog allemaal gematigd: ze hadden geen dorst in champagne. Champagne is nou ook niet per se het drankje dat je drinkt om de dorst te lessen, maar vooruit. Het kan. Er zijn ook mensen die champagne gewoon goor vinden. Bertie zei ietsjes later dat citytrips niet echt haar ding zijn. Maar goed, dacht ik toen nog, wat is nou wèl Berties ding?

Dat ontdekten we even later. Esther. Esther is Berties ding. Ze zeiden dat ze van elkaar zijn. Niet op elkaar, nee, van elkaar. Ze slenterden over de kerstmarkt, dronken warme choco, lieten zich masseren en ze straalden. Ze straalden zoals ze in al die weken niet gestraald hebben.

En zo is alles toch nog goedgekomen
Al met al geen slechte score, dus, dit seizoen. Althans: voor zover we nu weten. Het zag er hoopgevend uit, in elk geval voor de hoofdrolspelers. Voor de rest moet niemand er aan denken dat Jan en die coltrui zich gaan voortplanten, maar hartstikke leuk voor hen.
Zo sluiten we weer een BZV-seizoen af. In vuur en vlammetjes.

Volgende week is er nog zo'n terugkomdag waarin we horen hoe de status op dit moment is. Maar die actuele stand van zaken ga ik missen, omdat ik op dat moment op een ander continent plekjes aan het ontdekken ben. Mocht er echt breaking news zijn - bijvoorbeeld: 'Jan heeft Riannes katten verzopen' of  'Esther is zwanger van Bertie' of 'Rimke blijkt tòch Harmke te heten' - dan ontvang ik graag een briefing.

Afgesproken?

Geen opmerkingen:

U Zei?! - Deel 36

De laatste maanden verzamelde ik weer heel wat verhaspelingen. Hierbij de nieuwe lijst. Om de donkere dagen en de gedeeltelijke lockdown wat...